آموزش کاشت موز
آموزش کاشت موز از روشهای مختلفی قابل انجام میباشد، مانند کاشت از طریق بذر، کاشت از طریق ریزوم و کاشت از طریق پاجوش. توصیه ما به شما این است که برای کاشت درخت موز بهترین کار این است که نهالهای کوچک درخت موز را انتخاب کنید، زیرا کاشت موز از طریق بذر سالیان زیادی طول خواهد کشید. کاشت بذر موز چیزی حدود ۴ سال زمان میبرد تا به مرحله جوانه زنی برسد.
نکته: ریزوم به ساقههای زیر زمینی در برخی از گیاهان گفته میشود. این ساقههای زیرزمینی دارای رشد افقی هستند و بهعنوان اندام تکثیر رویشی عمل میکنند. در بسیاری از گیاهان اگر قطعهای از ریزوم را جدا کنیم و بکاریم قابلیت رشد و ریشه زدن خواهد داشت.
تهیه مواد مناسب:
1- خاک درخت موز باید کمی اسیدی باشد، و از زهکشی خوبی برخوردار باشد.
درخت موز قادر به رشد در هر خاکی نمیباشد به خصوص اگر خاک قلیایی و آهکی باشد. بهترین خاکی که میتوان برای کاشت و نگهداری درخت موز در نظر گرفت، خاکهایی با حاصلخیزی بالا و اسیدی است. این خاک باید ترکیبی از پیت ماس و پرلیت و کوکوپیت باشد. پس در کل میتوان گفت خاکی با قدرت زهکشی بالا میتواند بهترین خاک برای کاشت درخت موز باشد. میزان pH درخت موز باید بین 5.6 تا 6.5 باشد.
2- یک گلدان عمیق
گلدان مناسب برای کاشت درخت موز باید دارای ۱۵ الی 20 سانتیمتر عمق داشته باشد. در زیر این گلدانها باید یک حفره زهکشی وجود داشته باشد. هرگز درخت موز را در یک گلدان که از زهکشی خوبی برخوردار نیست نکارید. وقتی که درخت موز به اندازه کافی بزرگ شد، باید هر دو یا سه سال، به میزان 10 تا 15 سانتیمتر، سایز گلدان را افزایش دهید.
3- یک پیازچه موز :
پیازچه درخت موز، دربردارنده ریشههای درخت موز است. اگر نمیخواهید پیازچه درخت موز را خریداری کنید و آن را بکارید تا بزرگ شود و ریشه بزند، میتوانید یک درخت کوچک موز را خریداری کنید. برای تهیه یک درخت مناسب برای کاشت موز باید درختی که کوچکتر است را انتخاب کنید تا در گلدان به راحتی جا شود و رشد کند ارتفاع درخت موز در شرایطی که رشد کند به ۴ متر نیز میرسد.
نحوه کاشت در گلدان
نحوه کاشت درخت موز از طریق پیازچه
گلدان را با خاک مناسب پر کنید، سپس در وسط آن یک حفره به عمق 7.5 سانتیمتر ایجاد کنید. وقتی که پیازچه موز را در گلدان میکارید، باید 20 درصد از بالای پیازچه، در بیرون از خاک قرار گیرد. همچنین آن را از گوشههای گلدان به اندازه 7.5 سانتیمتر فاصله دهید، تا ریشههای موز بتوانند به خوبی رشد کنند. تا زمانی که پیازچه درخت موز شروع به روییدن برگ نکرده است، باید 20 درصد از بالای آن، بیرون از خاک باشد. به محض این که درخت موز را کاشتید، با استفاده از یک شیلنگ، به طور کامل به گیاه آب بدهید به طوری که خاک دور پیازچه درخت موز، به خوبی خیس شود.
آموزش کاشت موز
نحوه کاشت پاجوش
پیش از این که شروع به کاشت موز از طریق پاجوش کنیم باید بدانیم کدام پاجوش برای کاشت مناسبتر است؟ از این رو باید با انواع پاجوشها آشنا شویم. پاجوشها نسبت به محل و عمق تشکیل و نیز ارتفاع و میزان رشد برگها با یکدیگر تفاوت دارند.
۱- پاجوشهای کوچک
پاجوشهای کوچک و رشد نکرده دارای ارتفاع بسیار کوتاه هستند. این پاجوشها همچنین یا فاقد برگ هستند یا اینکه برگهای کوچک و فلسی دارند و در سطح خاک رشد میکنند.
کلیک کنید تا با نحوه کاشت آناناس آشنا شوید
۲- پاجوشهای آبی
یکی دیگر از انواع پاجوشها، پاجوشهای برگ پهن سطحی هستند که به ریزوم پایه مادری میچسبند. این پاجوشها منشا سطحی داشته، بیش از اندازه کوچکند و برگهای پهن قایقی شکل تولید میکنند. این پاجوشها نزدیک بوته ها و از ریزومهای کوچک مریض و آسیب دیده تولید میشوند. این نوع پاجوش معمولاً در گیاه موز سالم تولید نمیشوند. بلکه در باغهای خیلی مسن و متراکم که به خوبی از آنها مراقبت نمیشود، زیاد تولید میشوند. پاجوشهای آبی تولید میوههای نامرغوبی میکند بنابراین توصیه نمیشود.
۳- پاجوش برگ شمشیری
پاجوشهای برگ شمشیری نیز دارای برگهای باریک و شمشیری هستند. این پاجوش بهترین وسیله برای تکثیر موز میباشند و زمانی که ارتفاع آنها به 1/2 تا 1/5 متر میرسد با یک بیل جدا میکنند و برگهای بزرگ آن باید قطع شوند و فقط برگهای جوان باقی نگه داشته یا اصلاً برگی نداشته و پاجوشها باید ریشههای سالم و بدون علائمی از قبیل زخمهای درونی و برآمدگیهای حاصل از نماتود باشد.
۴- پاجوشهای بکر
پاجوشهای بکر یا به ثمر نرسیده، پاجوشهایی هستند که هنوز خوشه گل نداده و دارای برگهای پهن و ارتفاع زیاد هستند.پاجوش های درخت موز
از انواع مختلف پاجوشها به جز پاجوشهای برگ پهن میتوان برای کاشت موز در گلدان استفاده کرد. پاجوشهای برگ شمشیری از دیگر پاجوشهای مناسب برای کاشت موز هستند چون از جوانههای عمقی و قوی ریزوم به وجود میآیند و ریشههای زیادی را ایجاد میکنند. از طرفی دیگر این پاجوشها به سادگی از پایه مادری جدا میشوند. دقت داشته باشید این پاجوشها باید ریشههای سالم و بدون علایمی از قبیل زخمهای درونی و برآمدگیهای حاصل از نماتود باشند. برای کاشت پاجوش موز در گلدان، ابتدا با استفاده از بیلچه باغبانی وسط خاک گلدان را به اندازه انتهای پاجوش بردارید. سپس پاجوش را از انتهای آن درون گلدان قرار داده و اطراف آن را با خاک بپوشانید و سفت کنید. پس از کاشت حتماً گلدان را آبیاری کنید. فقط دقت داشته باشید که لازم نیست آبیاری را به صورت افراطی انجام دهید و مرطوب شدن خاک کافی است.
نحوه کاشت طریق نهال
برای کاشت موز در گلدان، نهالی را از مراکز مربوط خریداری کنید. همانطور که گفتیم گلدان مناسب برای کاشت نهال موز باید حداقل دارای عمق ۱۵ سانتیمتری باشد. با استفاده از بیلچه در درون خاک گلدان گودالی تعبیه کنید و نهال خود را به دقت در آن بکارید. توجه کنید که ریشه گیاه آسیبی نبیند. سطح خاک را با دست به دقت فشرده و گیاه را به طور کامل آبیاری کنید، به صورتی که آب از زهکش کف گلدان خارج شود. گلدان را به محلی با دمای مناسب و دریافت نور مناسب خورشید منتقل کنید.
شرایط نگهداری
آبیاری: هر روز بررسی کنید که خاک زیر درخت موز مرطوب باشد. برای انجام این کار، میتوانید انگشت خود را در داخل خاک فرو کنید، تا بفهمید آیا خاک مرطوب است یا نه. خاک درخت موز باید تا عمق ۱ تا ۲ سانتیمتری مرطوب باشد. انگشت خود را در خاک گلدان فرو ببرید و اگر خشک بود آن را آبیاری کنید. در زمان آبیاری آب نباید به برگهای موز برسد، چون روی برگها لکه سوختگی ایجاد میشود.
نور مناسب: موز برای رشد نیاز به نور زیاد و غیر مستقیم خورشید دارد. اگر در مناطق با آب و هوای فصلی زندگی میکنید، میتوانید در فصل تابستان وقتی که هوا گرم است، درخت موز را به بیرون از خانه منتقل کنید. گلدان درخت موز را در کنار شاخ و برگ درختان قرار دهید تا از تابش مستقیم نور خورشید در امان باشد. گلدان درخت موز را به طور منظم بچرخانید تا نور خورشید به تمام بخش های آن برسد. مطلوبترین مکان برای نگهداری گلدان موز در منزل، پنجرههای نورگیر جنوبی خانه هستند.
دمای مناسب:
پموز جزء درختان گرمسیری است و حداقل دمای قابل تحمل برای آن ۱۵ درجه سانتیگراد است. مساعدترین دما برای نگهداری و کاشت موز در گلدان دمای ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد خواهد بود. اگر دمای هوا، کمتر از 14 درجه سانتیگراد باشد، در اکثر موارد، درخت موز رشد نخواهد نمود. وقتی که هوا سرد است، گلدان درخت موز را به داخل خانه بیاورید. بادهای سرد و سهمگین، برای سلامتی درخت موز مضر هستند و میتوانند از میوه دادن درخت جلوگیری کنند. اگر اطلاع دارید که در حیاط خانه شما باد سرد می وزد، میتوانید قبل از اینکه هوا سرد شود، گلدان درخت موز را به داخل منتقل کنید و یا می توانید آن را با شاخ و برگ درختان بپوشانید. همچنین اگر فصل در حال تغییر است، قبل از اینکه هوا سرد شود، گلدان درخت موز را به داخل خانه بیاورید.
کود دهی :
کوددهی: هر ماه، یک بار به درخت موز کود بدهید. برای رشد درخت موز، از یک کود سرشار از منیزیم و پتاسیم و نیتروژن استفاده کنید. اگر بطور منظم به درخت موز کود بدهید، مواد مغذی و معدنی ریشه این گیاه تامین خواهد شد و باعث رشد این درخت میشود. اگر امکان تهیه کود محلول مخصوص گیاهان گرمسیری برای شما وجود ندارد، میتوانید از یک کود متعادل با نسبت 20-20-20 استفاده کنید.
هرس کردن:
وقتی که درخت موز شروع به رشد میکند، در کنار آن تعدادی ساقه رونده (جوانه) ایجاد میشوند. تنها باید یکی از این ساقهها را نگه دارید و بقیه را بچینید. بنابراین، ساقهای که از همه بزرگتر و سالمتر است را انتخاب کنید و بقیه را با استفاده از قیچی باغبانی از پیازچه جدا کنید. همچنین وقتی که درخت موز شروع به رشد میوه کرد، دوباره باید آن را هرس کنید. پس از برداشت محصول درخت موز، آن را هرس کنید به طوری که ارتفاع آن از سطح زمین 76 سانتیمتر شود، اما به ساقه اصلی آسیب نرسانید. پس از هرس کردن درخت موز در دوره بعد، محصول بیشتری تولید خواهد شد. اگر ساقههای اضافی درخت موز را مجددا بکارید، درختهای موز جدیدی پدید میآیند، اما باید مقداری از ریشههای آن که به پیازچه متصل هستند را باقی بگذارید.
زمان برداشت موز
یک شاخه موز وقتی مهیا چیدن است که میوه آن گرد و چاق باشد. در این مرحله گلچههای گل خیلی خشک هستند و به سادگی از نوک میوه میشکنند. برای اینکه موز را برداشت کنید، ساقه شاخه موز میبایست از بالای روی دست موزها به خوبی بریده شود تا نگهداری موزها راحت شود.